13 Fördelar med Massage som du kanske inte visste om!

Att massage har stora hälsofördelar är de flesta medvetna om. Massage kan avhjälp vid stress, spända muskler och öka blodcirkulationen. I detta inlägg kommer vi på Massage Academy visa på 13 fördelar med massage.

Visste du att klassisk svensk massage är en mycket populär och världskänd massageteknik som använder sig utav långa drag, knådande, djupa cirkulära rörelser, vibrationer och knackningar för ökad avslappning och energi?

 

Massage för att minska stress och öka välmående

Massage ses generellt som ett komplement till integrerad medicin. Det erbjuds allt mer som behandlingssätt för en rad olika tillstånd och situationer och är utmärkt för att minska stress, smärta och muskelspänningar.

 1. Runt 30% av de som går på massage väljer massage för avslappning och stressreduktion.
 2. 88% av de som går på massage är eniga om att massage minskar smärta och medför positiva effekter.
 3. Massage ökar blodcirkulationen i musklerna och skapar också ett starkare immunförsvar.
 4. Visste du att massage kan höja ditt humör! Studier har visat att massage kan minska både ångest och depression.
 5. Din massageterapeut älskar feedback. Vi uppskattar om det är så att det inte känns bra på vissa platser, eller om du vill ha mer tryck. Massage behöver inte innebära att du som blir masserad ligger helt tyst på bänken.
 6. Massage kan avhjälpa vid stark träningsvärk. Var dock försiktig och massera inte för hårt.
 7. En australiensk studie visade att stress hormonet kortisol minskade med 31% efter kort massage samtidigt som må-bra-hormonerna dopamin och serotonin ökade med cirka 30%.
 8. Foam-rolling är ett utmärkt sätt att utföra självmassage och komma åt i djupare muskulatur.
 9. Massagebollar eller golfbollar kan användas för att komma åt och bearbeta triggerpunkter t.ex. under foten.
 10. Kroppen använder ofta självmassage vid smärta. Om du exempelvis slår dig på knät eller armbågen så är ofta den första reaktionen att smeka och klappa på området.
 11. Massage kan hjälpa till att minska irritation och förbättra utseendet på ärr.
 12. Massage har visat sig att effektivt behandla kronisk nedre ryggsmärta.
 13. En viktig hälsofördel med massage är att massage minskar mängden stresshormoner och ökar mängden smärtbearbetande hormoner. Dessutom hjälper trycket från massage med att minska ledsmärta.

Massage - för välmående, förebyggande och behandling

Att massage har positiva effekter känner de flesta till. Vi slappnar av och blir gladare och piggare. Massage även sänker blodtrycket, sänker kroppens nivåer av stresshormoner och ökar blodcirkulationen. De positiva resultaten av massage är många: bättre sömn, förbättrad kroppshållning, minskad muskelspänning och minskad risk för skador vid träning bara för att nämna några. Att få massage är en klok investering för ett bättre välbefinnande.

En del tar en massage då och då för att det är skönt, men visste du att även regelbunden massage har många fördelar? Många studier visar att regelbunden massage har hälsofördelar som ökad blodcirkulation samt motverkar stress och ångest. När vi låter kroppen gå ner i varv ger vi den även möjlighet till återhämtning och att läka - med regelbunden massage får du ta del av all nytta och kommer märka hur du börjar må bättre.

 

Ökad blodcirkulation - Många organ och muskelgrupper påverkas positivt av att blodcirkulationen kommer igång. Massage mjukar upp och gör spända och ömma muskler elastiska och mjuka. Eftersom man får igång blodcirkulationen så sänks även blodtrycket på sikt.

Motverkar ärrbildningar - Massage mjukar upp bindväv och motverkar ärrbildningar i musklerna efter skador.

Lindra träningsvärk - En massage känns inte bara skön utan den ökade blodcirkulationen är bra också för värkande muskler. Massage minskar även risk för skador vid träning och hjälper kroppen att få bort slaggprodukter som mjölksyra från musklerna.

Stärker immunförsvaret - Massage ökar lymfocyter antalet vita blodkroppar i kroppen. Lymfocyter är de vita blodkropparna, dessa utgör den största delen av det adaptiva immunförsvaret. Med en ökad del vita blodkroppar blir kroppen mer motståndskraftig mot infektioner.

Motverkar stress - Vid beröring och massage frigörs “må-bra-hormonet” oxytocin. Hormonet verkar lugnande och sänker både pulsen och blodtrycket. Forskning från Japan visar att studenter som fick massage före tentor fick lägre nivåer av stresshormonet kortisol.

Påskyndar läkning och återhämtning - Genom massage får du en ökad syretransport till musklerna vilket leder till att läkning, återhämtning och rehabilitering går snabbare. Syretransporten ger en förbättrad funktion och ökad motståndskraft mot belastning.

Förebygger och lindrar spänningshuvudvärk - en vanlig anledning till huvudvärk är spänningar i axlar och nacke. Dessa muskler mjukas upp med hjälp av massage, och när man arbetar upp knutor i rygg och nacke så kan lymfvätska och blodet flöda som de vill vilket släpper spänningar.

Stelhet i leder och muskler - Stelhet försämrar livskvaliteten över lag och leder till bland annat sömnbesvär, värk och spänningshuvudvärk. Massage kan lindra eller helt avhjälpa dessa problem och förbättra ens rörelseförmåga och livskvalité.

Endorfiner - kroppens smärtstillare - Ordet massage tros komma från latinets massa eller grekiskans masso “att beröra”. Produktionen av endorfiner kommer när man får beröring, vilket gör att man blir bättre rustad för att både fysiskt och psykiskt möta olika motgångar och krav.

Minskar ångest och depression - massage minskar produktionen av stresshormonerna kortisol och noradrenalin och ökar halterna av må-bra hormoner som dopamin, serotonin och oxytocin. Med massage lär man sig även att slappna av i kroppen vilket sedan påverkar vardagslivet - att kunna slappna av är en viktig del för att minska stress. Forskare har även visat att massage är särskilt bra för personer med depression och andra besvär.

Inte bara avslappning - att stretcha ut dina muskler får igång din kropp och ger dig en boost med energi. Att få massage på morgonen stretchar ut din kropp från sömnen och gör dig redo för dagen!

Drömmer du om att bli massör?

Fyll i formuläret eller navigera dig runt på sidan så får du reda på mer.  BOKA PLATS